Θρεπτικά Συστατικά

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑ ΩΜΗ

 

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα, όσα δηλαδή χωράνε σε 2 χούφτες) είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, , φυτικές ίνες και φυτοστερόλες.

Μια χούφτα αμύγδαλα (30γρ.) αποδίδει 165 θερμίδες και περιέχει 9 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθόλου χοληστερόλη και το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε.

Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αμύγδαλα, συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (7-10% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) συντελούν σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικά για τις εγκύους και τα παιδιά. Επίσης, συμβάλλουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από τις ιώσεις, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορμονών, εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση (έναντι της αθηρωμάτωσης) και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν και στην βραδύτερη εξέλιξη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου (π.χ νόσος Alzheimer)Η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα στα αμύγδαλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έτσι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την οξείδωση και κατά συνέπεια την αποφυγή εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων. Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι απαραίτητο στην σύνθεση, διόρθωση και την λειτουργία του γενετικού υλικού, αλλά και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες (η έλλειψή του οδηγεί σε εμφάνιση αναιμίας). Σε μικρές ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.Οι φυτοστερόλες και τα φλαβονοειδή  εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και τα φλαβονοειδή εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση.Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση.Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων).Τα αμύγδαλα περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (χαμηλή απορρόφηση). Όμως ο συνδυασμός των αμυγδάλων με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (π.χ ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι) οδηγεί σε αύξηση της απορρόφησης ειδικά σε περιόδους νηστείας όπου τρόφιμα όπως το κρέας και το συκώτι (πλούσιες πηγές σιδήρου) δεν καταναλώνονται. Το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στην δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

 

 

ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ ΩΜΟ

 

Τα αράπικα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή της νιασίνης και του φυλλικού οξέος, βοηθώντας έτσι στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύοντας ταυτόχρονα από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Παράλληλα περιέχουν σε υψηλότατο βαθμό φυτικές στερόλες, ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης

Μια χούφτα αράπικα φιστικιά αποδίδουν 160 θερμίδες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η συνετή και λογική κατανάλωση τους βελτιώνει τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες ενώ προσδίδει και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Τα φρέσκα φιστίκια (ανάλατα & άψητα) περιέχουν πρωτεΐνες, , κάλιο, φώσφορο , σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Χάρη στα συστατικά τους αυτά, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού, καθώς και στη μεταβολική του ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα 100 γραμμάρια αράπικου φιστικιού, περιέχουν περίπου 180 mg μαγνησίου μετάλλου με πολλαπλές εφαρμογές και δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η καρδιαγγειακή, η ανοσοποιητική και η ορμονική λειτουργία.
 

 

 

ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΩΜΟ

 

Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν περίπου σε 1 μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Τα 30 γρ αποδίδουν περίπου 170 θερμίδες. Μπορούμε δηλαδή να καλύπτουμε ένα σημαντικό μέρος των ημερησίων αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο, ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα.

Τα φιστίκια επιπλέον περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και από τα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης.

Mελέτες έρχονται να πιστοποιήσουν είναι το ότι τα κελυφωτά φιστίκια περιέχουν τα συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια μας. Συγκεκριμένα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που καθημερινά δέχεται ο οφθαλμός, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μάτια μας από τη γήρανση.

 

 

ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΨΙΧΑ ΩΜΗ

 

Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας “οπλίζουν¨ με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. H κατανάλωση 30 γρ φουντουκιών αποδίδει περίπου 175 θερμίδες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, που προστατεύει τον οργανισμό απέναντι σε χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Τα φουντούκια είναι πολύ καλή πηγή Ca άκρως απαραίτητου για την υγεία των οστών, σιδήρου που αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, ψευδαργύρου που σχετίζεται με τη μνήμη, την εγκεφαλική ανάπτυξη ,την υγεία του δέρματος , την υγεία των μαλλιών, την υγεία των ιστών, την αντοχή και τη δύναμη, καθώς και καλίου που είναι απαραίτητο για την καλή νευρομυική λειτουργία

Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που διασφαλίζουν τη σωστή εντερική λειτουργία και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει στην αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού και στην προστασία από καρδιοαγγειακά νοσήματα

 

 

ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ

 

Τα καρύδια αποτελούν  τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως η Β6 και η βιταμίνη Ε. Μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, ωφελώντας παράλληλα τα οστά και την εγκεφαλική λειτουργία.
Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους καθώς 30 γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες περίπου. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τη συγκεκριμένη δοσολογία.

Η κατανάλωση καρυδιών προσφέρει προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology» το 2006. Η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν τα καρύδια συντελούν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.  
Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Cancer Research». Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων και έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου.
Μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» το 2002, έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα καρύδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology», 2004) έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές είχαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα για τις γυναίκες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.
Εκτός από το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τα ω-3 λιπαρά οξέα ωφελούν και τα οστά σας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» φαίνεται να υποστηρίζει ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να χτίσουν πιο γερά οστά. Μάλιστα, παίρνοντας ω-3 λιπαρά, μικραίνετε την αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων και περιορίζετε την απώλεια οστικής μάζας. 
Η συστηματική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών και ­ενδέχεται να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε το 2006 στην επιθεώρηση «Ame­rican Journal of Clinical Nutri­tion».
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, επομένως χαρίζει καλύτερο ύπνο.

 

 

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ ΩΜΟΣ ΨΙΧΑ

 

Πρόκειται είναι ένα φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα,ω-3 και ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ, καθώς και ιδιαίτερα υψηλά ποσά σε σιδήρο.

Περιέχει επίσης, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και Βιταμίνη Α.

Οι κολοκυθόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτοστερολών. Μια χούφτα κολοκυθόσπορων αποδίδει 154 θερμίδες .Οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη, ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω των υψηλών ποσοστών λινολεϊκού οξέος και ψευδαργύρου. O ψευδάργυρος τους καθιστά ευεργετικούς και στα προβλήματα της ανδρική στειρότητας.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  προσφέρει αυξημένη προστασία και κατά της εμφάνισης εμφράγματος. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε και σεληνίου, που δρουν σαν αντιοξειδωτικά ή αντιφλεγμονώδη στον οργανισμό.

Οι φυτοστερόλες ανταγωνίζονται την χοληστερόλη στην απορρόφηση από το έντερο και αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο έντερο, τους μαστούς και τον προστάτη.

Λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τις αρθρώσεις κατά την άσκηση.

 

 

ΚΑΣΙΟΥΣ ΦΥΣΤΙΚΙ ΩΜΟ

 

Αποτελούν καλή πηγή κυρίως μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή ευεξία. Ωστόσο, επειδή περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, προτείνεται η συνετή απόλαυσή τους.

Δίνουν 574 θερμίδες /100 γρ

Είναι εξαιρετικά περιεκτικά σε μαγνήσιο που βοηθά στην καλύτερη νευρική και μυϊκή λειτουργία.

Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, και φώσφορος ενισχύουν τη διατροφική αξία των Κάσιους, χαρίζοντας μας πολλαπλά κλινικά και οργανικά οφέλη.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοστερόλες, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση

Τα κάσιους βοηθούν στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών καθώς περιέχουν χαλκό, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. Ο χαλκός συντελεί στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αναπτύσσονται στο σώμα

 

ΠΕΚΑΝ

 

Το πεκάν είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός καρπός (690kcal/100gr) πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία.

 

Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό profile και συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή καρδιαγγειακή λειτουργία, προστεύοντας το αγγειακό ενδοθήλιο ,βιταμίνη Ε και Β-καροτένιο που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική και την αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού.

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και παντοθενικό οξύ, που συμβάλλουν στη σταθερή και διαρκή μεταβολική οργανική λειτουργία

 

Περιέχουν επιπλέον, σίδηρο που συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας, ψευδάργυρο που σχετίζεται με τη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα , ασβέστιο και μαγνήσιο για υγιές μυο-σκελετικό σύστημα .

 

ΣΤΑΦΙΔΑ

 

Οι σταφίδα (μαύρη ή ξανθή) αποτελεί ένα ιδιαίτερα περιεκτικό και θρεπτικό τρόφιμο, που ενώ συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, επί της ουσίας ανήκει στα φρούτα. Φημίζεται δικαίως για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό.

 

Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν την εντερική λειτουργία καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

 

Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Το κάλιο που περιέχει η σταφίδα, ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, άρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στις σταφίδες είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ,στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης

Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

 

Το σελήνιο ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της σταφίδας και προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες

 

 

MACADAMIA NUTS

 

Τα macadamias έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς και το υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο (720 kcal/100gr).

 

Περιέχουν σίδηρο για πρόληψη της αναιμίας, σύνθεση αιμοσφαιρίνης και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Περιλαμβάνουν ασβέστιο και φώσφορο για ενίσχυση των οστών, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη για σωστή μεταβολική λειτουργία, υγιές δέρμα και πεπτικό σύστημα. Σελήνιο ως βασικό συστατικό της αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής άμυνας του οργανισμού.

Κάλιο που συμμετέχει στη ρύθμιση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και στην προστασία από αρρυθμίες και υπέρταση.

KOYKOYNΑΡΟΨΙΧΑ

 

Το κουκουνάρι είναι καρπός πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Ιδιαίτερα περιεκτικός σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο κουκουναρόσπορος ενδέχεται βάσει μελετών να συντελεί στη μειωμένη όρεξη μέσω συγκεκριμένων ορμονικών μεταβολικών οδών.

Περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης καθώς και φολικό οξύ που συμβάλλει στην καλή νευρική λειτουργία και στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστείνης.

'Εχει υψηλή ενεργειακή αξία(100γρ/670 θερμίδες).

 

 

BRAZIL NUTS

Εξαιρετική πηγή σεληνίου με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, απαραίτητο για την προστασία του αγγειακού ενδοθηλίου από τη φθορά με ταυτόχρονη αντικαρκινική δράση. Πρόσφατες  έρευνες δείχνουν ότι η κατάλληλη πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο του καρκίνου του μαστού, όσο και του προστάτη.

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καρδιαγγειακή ευεξία, φυτικών ινών που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, καθώς και ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου για δυνατό και υγιές μυοσκελετικό σύστημα.

Έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο (660kcal/100gr)

 

 

 

 

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ ΩΜΟΣ

 

Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προστατεύοντας τη δομή των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονές. Πιο συγκεκριμένα εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης και τον τραυματισμό του αγγειακού ενδοθηλίου. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

 

Mειώνουν τη χοληστερίνη, επειδή περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό

 

Η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την «καλή»

 

ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση

 

 

Τέλος η συνετή κατανάλωση ηλιόσπορου προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, μιας και αποτελεί καλή πηγή σεληνίου.

 

Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β3, η βιταμίνη Β1 και η βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και σημαντικά ποσά πρωτεΐνης ( 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη)

 

100g ηλιόσπορου : 32.8g μονοακόρεστων λιπαρών, 58g πολυακόρεστων λιπαρών, 930mg μαγνησίου, 244μg σεληνίου, 4.1mg σιδήρου, 34.5mg βιταμίνης Ε, 227mcg φυλικού οξέος, 0.77mg βιταμίνης B6, 5.06mg ψευδαργύρου

 

 

ΚΛΑΣΙΚ ΜΙΞ

 

Συστατικά :

20% φιστίκι αράπικο λευκό : Τα αράπικα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή της νιασίνης και του φυλλικού οξέος, βοηθώντας έτσι στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύοντας ταυτόχρονα από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Παράλληλα περιέχουν σε υψηλότατο βαθμό φυτικές στερόλες, ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Τα φρέσκα φιστίκια (ανάλατα & άψητα) περιέχουν πρωτεΐνες, , κάλιο, φώσφορο , σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Χάρη στα συστατικά τους αυτά, συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού, καθώς και στη μεταβολική του ενίσχυση.

 

20% φουντούκι ωμό : Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας “οπλίζουν¨ με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. H κατανάλωση 30 γρ φουντουκιών αποδίδει περίπου 175 θερμίδες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, που προστατεύει τον οργανισμό απέναντι σε χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Τα φουντούκια είναι πολύ καλή πηγή Ca άκρως απαραίτητου για την υγεία των οστών, σιδήρου που αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, ψευδαργύρου που σχετίζεται με τη μνήμη, την εγκεφαλική ανάπτυξη ,την υγεία του δέρματος , την υγεία των μαλλιών, την υγεία των ιστών, την αντοχή και τη δύναμη, καθώς και καλίου που είναι απαραίτητο για την καλή νευρομυική λειτουργία. Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που διασφαλίζουν τη σωστή εντερική λειτουργία και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει στην αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού και στην προστασία από καρδιοαγγειακά νοσήματα

 

20% αμυγδαλόψιχα ωμή : Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αμύγδαλα, συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (7-10% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) συντελούν σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικά για τις εγκύους και τα παιδιά. Επίσης, συμβάλλουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από τις ιώσεις, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορμονών, εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση (έναντι της αθηρωμάτωσης) και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν και στην βραδύτερη εξέλιξη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου (π.χ νόσος Alzheimer).  Η βιταμίνη Ε που περιέχεται σε σημαντική ποσότητα στα αμύγδαλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και έτσι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την οξείδωση και κατά συνέπεια την αποφυγή εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων. Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι απαραίτητο στην σύνθεση, διόρθωση και την λειτουργία του γενετικού υλικού, αλλά και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες (η έλλειψή του οδηγεί σε εμφάνιση αναιμίας). Σε μικρές ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

20% καρυδόψιχα πεταλούδα : Τα καρύδια αποτελούν  τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως η Β6 και η βιταμίνη Ε. Μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, ωφελώντας παράλληλα τα οστά και την εγκεφαλική λειτουργία. Η κατανάλωση καρυδιών προσφέρει προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology» το 2006. Η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν τα καρύδια συντελούν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερίνης.

20% σταφίδα μαύρη : Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν την εντερική λειτουργία καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού. Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Το κάλιο που περιέχει η σταφίδα, ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, άρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στις σταφίδες είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ,στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.

Το σελήνιο ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της σταφίδας και προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

ΜΙΞ ΝΑΤΣ

Συστατικά

 

10% πεκάν : Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό profile και συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή καρδιαγγειακή λειτουργία, προστεύοντας το αγγειακό ενδοθήλιο. Βιταμίνη Ε και Β-καροτένιο που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική και την αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού

 

 

20% αμυγδαλόψιχα ωμή λευκή : Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στα αμύγδαλα είναι απαραίτητο στην σύνθεση, διόρθωση και την λειτουργία του γενετικού υλικού, αλλά και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες (η έλλειψή του οδηγεί σε εμφάνιση αναιμίας). Σε μικρές ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα αμύγδαλα, συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα (7-10% των προσλαμβανόμενων θερμίδων) συντελούν σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικά για τις εγκύους και τα παιδιά. Επίσης, συμβάλλουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από τις ιώσεις, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορμονών, εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση (έναντι της αθηρωμάτωσης) και άλλες σημαντικές λειτουργίες. Σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν και στην βραδύτερη εξέλιξη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου (π.χ νόσος Alzheimer). Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση. Το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στην δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

20% φουντούκι ωμό : Τα φουντούκια είναι πολύ καλή πηγή Ca άκρως απαραίτητου για την υγεία των οστών, σιδήρου που αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, ψευδαργύρου που σχετίζεται με τη μνήμη, την εγκεφαλική ανάπτυξη ,την υγεία του δέρματος , την υγεία των μαλλιών, την υγεία των ιστών, την αντοχή και τη δύναμη, καθώς και καλίου που είναι απαραίτητο για την καλή νευρομυική λειτουργία. Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που διασφαλίζουν τη σωστή εντερική λειτουργία και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει στην αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού και στην προστασία από καρδιοαγγειακά νοσήματα

 

10% φιστίκι κάσιους ωμό : αξία των Κάσιους, χαρίζοντας μας πολλαπλά κλινικά και οργανικά οφέλη.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοστερόλες, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση. Τα κάσιους βοηθούν στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών καθώς περιέχουν χαλκό, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. Ο χαλκός συντελεί στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αναπτύσσονται στο σώμα

40% σταφίδα ξανθή : Το σελήνιο ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της σταφίδας και προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Το κάλιο που περιέχει η σταφίδα, ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, άρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στις σταφίδες είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ,στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης. Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή

 

ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΙΧ

Συστατικά :

25% Macadamia : Τα macadamias έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Περιέχουν σίδηρο για πρόληψη της αναιμίας, σύνθεση αιμοσφαιρίνης και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Περιλαμβάνουν ασβέστιο και φώσφορο για ενίσχυση των οστών

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη για σωστή μεταβολική λειτουργία, υγιές δέρμα και πεπτικό σύστημα

Σελήνιο ως βασικό συστατικό της αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής άμυνας του οργανισμού

Κάλιο που συμμετέχει στη ρύθμιση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και στην προστασία από αρρυθμίες και υπέρταση

 

25% Πεκάν : Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό profile και συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή καρδιαγγειακή λειτουργία, προστεύοντας το αγγειακό ενδοθήλιο. Βιταμίνη Ε και Β-καροτένιο που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική και την αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη και παντοθενικό οξύ, που συμβάλλουν στη σταθερή και διαρκή μεταβολική οργανική λειτουργία.

Περιέχουν επιπλέον, σίδηρο που συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας, ψευδάργυρο που σχετίζεται με τη γονιμότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα , ασβέστιο και μαγνήσιο για υγιές μυο-σκελετικό σύστημα .

 

25% Brazil Nuts : Εξαιρετική πηγή σεληνίου με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, απαραίτητο για την προστασία του αγγειακού ενδοθηλίου από τη φθορά με ταυτόχρονη αντικαρκινική δράση. Πρόσφατες  έρευνες δείχνουν ότι η κατάλληλη πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο του καρκίνου του μαστού, όσο και του προστάτη. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καρδιαγγειακή ευεξία, φυτικών ινών που διευκολύνουν την εντερική λειτουργία, καθώς και ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου για δυνατό και υγιές μυοσκελετικό σύστημα.

25% Κάσιους : Είναι εξαιρετικά περιεκτικά σε μαγνήσιο που βοηθά στην καλύτερη νευρική και μυϊκή λειτουργία. Ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, και φώσφορος ενισχύουν τη διατροφική αξία των Κάσιους, χαρίζοντας μας πολλαπλά κλινικά και οργανικά οφέλη.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοστερόλες, εμφανίζουν αντικαρκινική δράση

Τα κάσιους βοηθούν στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών καθώς περιέχουν χαλκό, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. Ο χαλκός συντελεί στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αναπτύσσονται στο σώμα

 

 

 

Στα 100g special mixed : 1.315mg νιασίνης, 30.75mg φυλικού οξέος, 11.5g πρωτεινών, 2.15mg βιταμίνης Ε, 38g μονοακόρεστα, 13.5g πολυακόρεστων, 3.39mg σιδήρου, 69mg φυτοστερόλες, 3.85mg ψευδαργύρου, 218mg μαγνησίου, 7g φυτικών ινών

 

 

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΙΞ

Συστατικά :

 

20% ηλιόσπορος ψίχα : Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προστατεύοντας τη δομή των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονές. Πιο συγκεκριμένα εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης και τον τραυματισμό του αγγειακού ενδοθηλίου. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση

 

20% πασατέμπος ψίχα : Πρόκειται είναι ένα φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα,ω-3 και ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ, καθώς και ιδιαίτερα υψηλά ποσά σε σίδηρο. Περιέχει επίσης, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και Βιταμίνη Α. Οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη, ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Λόγω των υψηλών ποσοστών λινολεϊκού οξέος και ψευδαργύρου. O ψευδάργυρος τους καθιστά ευεργετικούς και στα προβλήματα της ανδρική στειρότητας.

 

20% φιστίκι Αιγίνης ψίχα : Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και από τα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστείνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης.

 

10% κουκουναρόψιχα : Το κουκουνάρι είναι καρπός πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Ιδιαίτερα περιεκτικός σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κουκουναρόσπορος ενδέχεται βάσει μελετών να συντελεί στη μειωμένη όρεξη μέσω συγκεκριμένων ορμονικών μεταβολικών οδών

Περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης καθώς και φολικό οξύ που συμβάλλει στην καλή νευρική λειτουργία και στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστείνης

30% σταφίδα μαύρη : Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν την εντερική λειτουργία καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού. Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Το κάλιο που περιέχει η σταφίδα, ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, άρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

 

Στα 100g mixed salad : 20g μονοακόρεστα, 27.2g πολυακόρεστα, 429mg μαγνησίου, 51.85mg σεληνίου, 14.65mg σιδήρου, 8.2mg βιταμίνης Ε, 70.4mg φυλικού οξέος, 3.68mg ψευδαργύρου, 15.2g πρωτεινών, 7.4g φυτικών ινών

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100 γρ. Classic Mixed

Νιασίνη

4mg

Φυλλικό οξύ

77mg

Πρωτεΐνες

15.6g

Βιταμίνη Ε

9.54mg

Κάλιο

500.8mg

Μονοακόρεστα

21.4g

Πολυακόρεστα

16.6g

Σίδηρος

2.83mg

Φυτοστερόλες

57.4mg

Ψευδάργυρος

2.55mg

Μαγνήσιο

160.4mg

Ασβέστιο

106mg

Φυτικές Ίνες

8.76g

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. mixed nuts

Νιασίνη

1.45mg

Φυλικό οξύ

37.1mg

Πρωτεΐνη

11g

Βιταμίνη Ε

8.4mg

Κάλιο

735mg

Μονοακόρεστα

22.3g

Πολυακόρεστα

7g

Σίδηρος

3.95mg

Φυτοστερόλες

69mg

Ψευδάργυρος

2.4mg

Μαγνήσιο

137mg

Ασβέστιο

88.5mg

Φυτικές Ίνες

8.4g

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Brazil nuts

Σελήνιο

1.917mcg

Πρωτεΐνη

14g

Μονοακόρεστα

25g

Πολυακόρεστα

21g

Φυτικές Ίνες

7g

Φώσφορος

725mg

Ασβέστιο

160mg

Μαγνήσιο

376mg

 

 

 

 

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Macadamias

Μονοακόρεστα

59g

Σίδηρος

2.65mg

Ασβέστιο

70mg

Θειαμίνη

0.71mg

Νιασίνη

2.27mg

Σελήνιο

3.6mcg

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Αμυγδάλων

Μονοακόρεστα

32g

Πολυακόρεστα

12g

Φυτικές Ίνες

12g

Ασβέστιο

248mg

Σίδηρος

4.3mg

Μαγνήσιο

275mg

Βιταμίνη Ε

25.87mg

Φυτοστερόλες

120mg

Φυλικό οξύ

29mg

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Ηλιόσπορος

Μονοακόρεστα

32.8g

Πολυακόρεστα

58g

Μαγνήσιο

930mg

Σελήνιο

244μg

Σίδηρος

4.1mg

Βιταμίνη Ε

34.5mg

Φυλικό οξύ

227mcg

Βιταμίνη Β6

0.77mg

Ψευδάργυρος

5.06mg

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Καρυδιών

Φυτικές Ίνες

7g

Μαγνήσιο

158mg

Φώσφορος

346mg

Κάλιο

441mg

Ασβέστιο

98mg

Βιταμίνη Β6

0.54mg

Βιταμίνη Ε

0.7mg

Φυτοστερόλες

72mg

Πολυακόρεστα

47mg

 

 

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Κολοκυθόσπορος

Πρωτεΐνες

19.9g

Μονοακόρεστα

34g

Πολυακόρεστα

49.5g

Ασβέστιο

59mg

Κάλιο

479mg

Μαγνήσιο

960mg

Σίδηρος

5.7mg

Σελήνιο

6.7μg

Φυλικό οξύ

58mcg

Βιταμίνη Α

380IU

Βιταμίνη C

1.9mg

 

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Κουκουναρόσπορος

Σίδηρος

5.53mg

Μαγγάνιο

8.8mg

Ψευδάργυρος

6.45mg

Μονοακόρεστα

19g

Πολυακόρεστα

34g

Μαγνήσιο

251mg

Φυλικό οξύ

34mg

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Pecans

Μονοακόρεστα

41g

Πολυακόρεστα

22g

Β-καροτένιο

29mcg

Ριζοφλαβίνη

0.13mg

Νιασίνη

1.17mg

Ψευδάργυρος

4.53mg

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. σταφίδας

Φυτικές Ίνες

6.8g

Σίδηρος

3.26mg

Κάλιο

892mg

Βιταμίνη Α

4μg

Σελήνιο

0.7mg

 

 

 

 

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. φυστίκι

Νιασίνη

13.5mg

Φυλικό οξύ

145mg

Πρωτεΐνες

24g

Βιταμίνη Ε

6.93mg

Κάλιο

658mg

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. φυστίκι Αιγίνης

Πρωτεΐνες

21g

Φυτικές Ίνες

10g

Φυτοστερόλες

214mg

Βιταμίνη Β6

1.27mg

Χαλκός

1.23mg

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. φουντουκιού

Μονοακόρεστα

46g

Μαγνήσιο

163mg

Ασβέστιο

114mg

Φώσφορος

290mg

Σίδηρος

4.7mg

Θειαμίνη

0.64mg

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Mixed Salad

Μονοακόρεστα

20g

Πολυακόρεστα

27.2g

Μαγνήσιο

429mg

Σελήνιο

51.85mg

Σίδηρος

14.65mg

Βιταμίνη Ε

8.2mg

Φυλικό οξύ

70.4mg

Ψευδάργυρος

3.68mg

Πρωτεΐνη

15.2g

Φυτικές Ίνες

7.4g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Special Mixed

Νιασίνη

1.315mg

Φυλικό οξύ

30.75mg

Πρωτεΐνη

11.5g

Βιταμίνη Ε

2.15mg

Μονοακόρεστα

38g

Πολυακόρεστα

13.5g

Σίδηρος

3.39mg

Φυτοστερόλες

69mg

Ψευδάργυρος

3.85mg

Μαγνήσιο

218mg

Φυτικές Ίνες

7g

 

 

 

Διατροφικές πληροφορίες

Ανά 100γρ. Cashews

Μονοακόρεστα

27g

Μαγνήσιο

260mg

Σίδηρος

6mg

Φυλικό οξύ

69mg

Φυτοστερόλες

158mg

Χαλκος

2.22mg

 

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

 

Sabate J. (1999). Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease and all-cause mortality: evidence from epidemiologic studies. American Journal of Clinical Nutrition 70; 500S-503S

Jiang R. et al (2006). Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology 163;222-231

USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 17, 2004

Jiang R et al. Journal American Medical Association 2002 Nov 27; 288(20):2554-60

Fulgoni, V.L. et al. FASEB J. 2002 16(5): A981

Durak, I. et al Clin Chim Acta. 1999 284(1):113-5

Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology 163; 222-231

Ame­rican Journal of Clinical Nutri­tion 2006

American Journal of Epidemiology 2004

American College of Cardiology 2006

Cancer Research 2008

Journal of the American Medical Association 2002

Murine hypodense eosinophils induce tumour cell apoptosis by a granzyme B-dependent mechanism.

Costain DJ, Guha AK, Liwski RS, Lee TD.

Cancer Immunol Immunother. 2001 Aug;50(6):293-9.

Hypertension update. Getting patients to goal with newer agents.

Wright WL. Adv Nurse Pract. 2008 Dec; 16(12):37-42; quiz 43.

"Nuts, pecans". Nutrition Facts. Nutrition Data. Retrieved 2009-10-09

Macadamia Health Benefits". Australian Macadamia. Retrieved April 7, 2012Garg, M. L., Blake, R. J., Wills, R. B. H., Macadamia Nut Consumption Lowers Plasma Total and LDL Cholesterol Levels in Hypercholesterolemic Men, The American Society for Nutritional SciencesJ. Nutr. 133:1060–1063, April 2003

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 17, 2004

Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology 163; 222-231

Brazil nuts intake improves lipid profile, oxidative stress and microvascular function in obese adolescents: a randomized controlled trial.

Maranhγo PA, Kraemer-Aguiar LG, de Oliveira CL, Kuschnir MC, Vieira YR, Souza MG, Koury JC, Bouskela E.

Nutr Metab (Lond). 2011 May 28;8(1):32.

 

 

 

 

 

 

 

ΜακρυλλόςΜιχάλης

ΚλινικόςΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

Sports Nutrition & Human Metabolism

Απίσχνανσις - ΛόγωΔιατροφήςΠ.Φάληρο, Ε.Βενιζέλου 235

Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων

Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Official website: www. mmakrillos.gr